Inwestycje w dywersyfikację działalności sektora HoReCa / KPO (A1.2.1.)
Cel finansowania
Rozszerzenie lub zmiana profilu działalności podmiotów, w szczególności przedsiębiorstw z sektorów najbardziej poszkodowanych w wyniku pandemii COVID-19 (sektor HoReCa, turystyka, kultura)
Rozszerzenie lub zmiana profilu działalności podmiotów, w szczególności przedsiębiorstw z sektorów najbardziej poszkodowanych w wyniku pandemii COVID-19 (sektor HoReCa, turystyka, kultura)
Rozszerzenie lub zmiana profilu działalności podmiotów, w szczególności przedsiębiorstw z sektorów najbardziej poszkodowanych w wyniku pandemii COVID-19 (sektor HoReCa, turystyka, kultura)
opis projektu
Dla kogo
Dotacja jest przeznaczona dla mikro, małych i średnich przedsiębiorstw z całej Polski z sektora HoReCa, turystyka i kultura, tj.
- restauracje,
- puby,
- bary,
- kawiarnie,
- stołówki,
- kantyny,
- hotele,
- pensjonaty,
- ośrodki wypoczynkowe,
- bazy noclegowe,
- cukiernie,
- pizzerie,
- firmy cateringowe,
- zakłady produkcji żywności,
- stacjonarne i mobilne (foodtruck) punkty gastronomiczne z burgerami, kebabami etc.,
- zakłady produkcji sprzętów, akcesoriów, tekstyliów i innych produktów wykorzystywanych w branży.
Kluczowe kryteria w naborze to:
- rozpoczęcie projektu nie może mieć miejsca przed dniem złożenia wniosku
- okres realizacji projektu nie może przekroczyć 12 kolejnych miesięcy od daty rozpoczęcia i musi zakończyć się najpóźniej 31 stycznia 2026 r.
- spadek obrotów w wysokości co najmniej 30% w 2020 lub 2021 roku liczonych rok do roku,
- w porównaniu z 2019 lub 2020 r. w przypadku gdy, przedsiębiorca zawiesił działalność przez co najmniej 6 miesięcy w 2020 r., spadek obrotów w 2021 r. jest porównywany do 2019 r
- działalność musi być prowadzona przynajmniej od 1 stycznia 2020 r.
- prowadzenie działalności gospodarczej w sektorze hotelarstwa, gastronomii, turystyki lub kultury (zgodnie z wpisanym PKD):
- Dział 55 – ZAKWATEROWANIE (55.10.Z, 55.20.Z, 55.30.Z;
- Dział 56 – DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA ZWIĄZANA Z WYŻYWIENIEM (56.10.A, 56.10.B, 56.21.Z, 56.29.Z, 56.30.Z;
- Dział 59 – DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z PRODUKCJĄ FILMÓW, NAGRAŃ WIDEO, PROGRAMÓW TELEWIZYJNYCH, NAGRAŃ DŹWIĘKOWYCH I MUZYCZNYCH (59.14.Z);
- Dział 77 – WYNAJEM I DZIERŻAWA (77.21.Z, 77.34.Z, 77.35.Z;
- Dział 79 – DZIAŁALNOŚĆ ORGANIZATORÓW TURYSTYKI, POŚREDNIKÓW I AGENTÓW TURYSTYCZNYCH ORAZ POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA W ZAKRESIE REZERWACJI I DZIAŁALNOŚCI Z NIĄ ZWIĄZANE (79.11.A, 79.11.B, 79.12.Z, 79.90.A, 79.90.B, 79.90.C;
- Dział 82 – DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z ADMINISTRACYJNĄ OBSŁUGĄ BIURA I POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ WSPOMAGAJĄCA PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ (82.30.Z);
- Dział 85 – EDUKACJA (85.51.Z);
- Dział 91 – DZIAŁALNOŚĆ BIBLIOTEK, ARCHIWÓW, MUZEÓW ORAZ POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z KULTURĄ (91.02.Z, 91.03.Z, 91.04.Z, 96.04.Z).
Na co
Wsparcie będzie udzielane projektom mającym na celu rozwój działalności lub zmianę dotychczasowego modelu biznesowego, obejmujące przede wszystkim:
- inwestycje w bazę usługową lub produkcyjną, jak na przykład roboty budowlane, budowa nowych linii produkcyjnych, zakup maszyn i urządzeń niezbędnych do wprowadzenia nowych produktów/usług
- inwestycje związane z transformacją ekologiczną, wdrażanie rozwiązań z zakresu energii odnawialnej
- inwestycje z wykorzystaniem technologii cyfrowych w celu zmiany sposobu funkcjonowania przedsiębiorstwa
- podnoszenie kwalifikacji pracowników, w tym szkolenia związane z nabyciem nowych umiejętności lub przekwalifikowaniem pracowników
- usługi rozwojowe, takie jak opracowanie studium wykonalności, zmiany w modelu biznesowym, opracowanie procedur technicznych związanych z rozszerzeniem lub unowocześnieniem działalności przedsiębiorstwa.
Przykładowe rozszerzenia działalności:
- rozszerzenie oferty wypożyczalni o sprzęt sportowy
- dodanie usług cateringowych do oferty restauracji
- wprowadzenie nowych produktów lub usług, takich jak wyroby o dłuższym terminie przydatności do spożycia czy usługi SPA
- organizacja imprez okolicznościowych na zewnątrz hotelu.
Przykładowe wydatki:
- Zakup sprzętu gastronomicznego
- Wdrożenie systemów rezerwacji online
- Zakup systemów zarządzania przedsiębiorstwem
- Wybudowanie lub rozbudowa ogródka gastronomicznego
- Zakup namiotu gastronomicznego
- Inwestycje w urządzenia redukujące zużycie surowców i materiałów
- Zakup urządzeń do minimalizacji ilości odpadów
- Inwestycje w meble kuchenne lub ogrodowe
- Montaż systemów klimatyzacji lub wentylacji
- Instalacja fotowoltaiki, pomp ciepła lub magazynów energii
- Prace budowlane, włączając remont obiektu lub budowę tarasu
- Stworzenie stacji parkowania lub naprawy rowerów
- Implementacja systemów automatyki budynków
- Montaż stacji ładowania dla samochodów elektrycznych
- Inwestycje w systemy automatyzujące pracę w kuchni lub obsłudze kelnerów
- Szkolenia z zakresu technologii IT, zarządzania informacjami i danymi oraz zarządzania ryzykiem
Kwota i poziom dofinansowania
- Wsparcie będzie udzielane jako bezzwrotne dotacje w ramach pomocy de minimis.
- Stopień wsparcia: może wynosić do 90% kosztów netto.
- Maksymalna wartość netto inwestycji: ograniczona do 600 000 tysięcy zł
- Najwyższa możliwa kwota dofinansowania: 540 000 zł
Termin naboru
Start składania wniosków 18 lipca 2024 – koniec przyjmowania wniosków 3 października 2024
Kontakt
Zapraszamy do współpracy przy przygotowaniu wniosku o dofinansowanie.
- tel. 17 715 02 06
- email: biuro@mjc.com.pl